Blog GYIK Dolgozz velünk Ajánlatkérés

Életet mentett a Patent őre

Az Országos mentőszolgálat diszpécsere segített kihangosított telefonon

Győr. 2019.01.04.
Győr város nagy rendezvényeit évek óta biztosítja a Patent Security. A kiképzett és felkészített vagyonőrök számtalan helyzetben bizonyították már, hogy jelenlétük komolyan hozzájárul a kikapcsolódni, szórakozni vágyók biztonságához. Az év negyedik napján egy patentos vagyonőr ennél is többet tett. Életet mentett.

eletmento rozsa tamas dsc 4430Ágoston Balázs a győri Dunakapu-téren volt szolgálatban. A Győrben népszerű óriáskerék és környéke kedvelt célpontja a sétálóknak az ünnepek múltán is. A szolgálat alatt, a pihenő időben Ágoston Balázs a Baross út végén található bolt hoz indult, hogy ott élelemhez jusson. Mikor a könyvtár kapujához ért, egy kétségbeesett nő futott oda hozzá, tudva, a patentos őrökhöz bármilyen vészhelyzetben fordulhatnak. "A férjem, rosszul van, segítsen, meghal." Kezdte el húzni a vagyonőrt a járókelőkön át közvetlenül a könyvtár bejáratához. A patent őre akkor vette észre a földön fekvő férfit. Azonnal mellé térdelt. A pulzusát nézte, vizsgálta. Közben a szintén a helyszínre érkező fiatalok telefonján kihangosítva bejelentkező Országos Mentőszolgálat diszpécserével is beszélt.
" A feleségtől megtudtam, hogy epilepsziás a férje, és érrendszeri problémái is vannak. Ezt is elmondtam a mentősök diszpécserének, aki egy kedves hölgy volt." - emlékszik vissza a január 4-én történtekre Ágoston Balázs. Majd így folytatja: " Elmondtam a diszpécsernek, hogy lilul a száj, hogy nincs pulzus, szerintem nem lélegzik, és lehet szívinfarktusa is van. Ekkor kaptam az utasításokat, mit tegyek. A két diák tartotta a telefont, én pedig megtettem, amit kell. Stabil oldalfekvésbe helyeztem a férfit, felemeltem a fejét, hátrahajtottam, és kisvártatva újra levegőt vett."
Az életmentés sikeres volt. A percek alatt a helyszínre érkező mentősök is elismerően szóltak a patentos őr, és az őt segítő diákok lélekjelenlétéről.


A Patent őre, magabiztosan, gyorsan cselekedett. Mint később mesélte, csak a dolgát végezte, és nagyon örül, hogy ez a tragikusnak induló helyzet végül is jóra fordult.

 

  • a fotón Ágoston Balázs látható
  • fotó: Rózsa Tamás