Blog GYIK Dolgozz velünk Ajánlatkérés

Igazi sikersztorit hozott egy kormányrendelet

A vagyonőröket foglalkoztató cégek megbízóinak is fontos jelzés lehet, hogy az erre vonatkozó 2015-ös kormányrendelet a közbeszerzéseknél már 1929 forintban jelöli meg a vagyonvédelmi szolgáltatásért kifizethető minimális óradíjat. A magán szektor sem halogathatja sokáig, hogy drasztikusan emelje a vagyonőri szolgáltatásokért fizetett díjat. A privátbankár.hu-n 2016 december 11-én megjelent cikkből közlünk szemelvényeket kiegészítésekkel.

 

Leáldoztak a feketemunkának? Igazi sikersztorit hozott egy kormányrendelet

 

Leáldozóban van az alacsony munkabérekkel dolgoztató biztonsági cégek működésének 90-es években kezdődő fénykora, derül ki az Opten céginformációs adataiból. A biztonsági cégek száma a 2011-évben 6529 darabról egyenletesen csökkent, míg 2015-ben már csak 5738 darab ilyen profilú vállalkozás működött az országban. Bár még az idei évnek nincs vége, az már most megállapítható, hogy 2015-2016 vonatkozásában ez a csökkenés még drasztikusabb lesz, hiszen míg tavaly 5738 darab ilyen működő cég létezett, idén már csak 5070 darab maradt talpon.
Ezzel szemben a szektor árbevétele, ha nem is jelentősen, de 2013 óta folyamatosan növekszik, 269 milliárd forintról, a tavalyi évben 294 milliárd forintra emelkedett.

 

A fenti folyamatok legfőbb oka az a 2015. január 1.-től hatályba lépett kormányrendelet, ami 1929 forint/óra díjban határozza meg a kifizethető legkisebb összeget minden vagyonvédelmi szolgáltatásért, ami professzionálisabb szolgáltatást és kevesebb feketemunkát eredményezett a szektorban. Ezt támasztja alá a cégek létszámadatainak vizsgálata is.

 

A kormányrendelet a közbeszerzési eljárásokra vonatkozik, de hatása nagyon is érezhető a magán szektorban is. Egyrészt a munkaerő elszívás miatt, másrészt,mert egyre több helyen látják be, hogy tarthatatlan, és valóban nem jogszerű munkavállalásokat eredményező az ennél jelentősen kisebb vállalási díj. Sokan vélekednek úgy, hogy a rendeletet érdemes lenne szélesebb kőrben alkalmazhatóvá tenni, akár a magán szektorban is. Ez vezetne a teljes szakmai kifehéredéshez.

A 2014-ben 31 646 fő bejelentett dolgozói létszám, 2015-re 39 754 főre emelkedett, idén pedig elérte a 44 947 főt. Sok cég ugyanakkor munkaerő kölcsönzőkön keresztül biztosítja feladatai elvégzéséhez a szükséges humánerőforrást, hiszen kb. 100-120 ezer vagyonőr végzettséggel rendelkező ember él ma Magyarországon, ami jóval több, mint a biztonsági cégek bejelentett dolgozói létszáma.


Ebbe a számba beletartozik az adminisztratív és egyéb kiegészítő területen dolgozók száma is. Természetesen ez azt is magával hozta, hogy sok olyan cég, amely nem tudott, vagy akart a megváltozott jogi és gazdasági környezethez alkalmazkodni megszűnt, vagy profilt váltott.  Mivel a piac szereplői továbbra is létszámhiányról számolnak be, ezért valószínű, hogy az alkalmazotti létszámot a jövőben is növelni szeretnék.


Elég versenyképesek?


A kérdés csak az, hogy képesek lesznek e versenyképesebb bérekkel, kedvezőbb munkaidő beosztás biztosításával magukhoz csábítani a munkaerőt. Mindenestre ez a tendencia a szektor kifehérítésének egyik első eredménye.


A személy és vagyonvédelemmel foglalkozó cégek jövőjét a kifehérítés következtében megemelkedett megbízási díjak piaci elfogadtatásán túl, leginkább a megfelelően képzett és tapasztalt munkaerő megtalálása és megtartása fogja meghatározni. Kérdés még az is, hogy sikerül e tovább fehéríteni az ágazatot, ami nemcsak a fekete foglalkozatás visszaszorítását jelenti, hanem a biztonságos munkavégzés feltételeinek minél teljesebb biztosítását is. Ezen kívül készülőben van az új vagyonvédelmi törvény, ami alaposan átrendezheti a piaci szereplők helyzetét.