Blog GYIK Dolgozz velünk Ajánlatkérés

A cégek milliós bírságokat fizethetnek, mert illetéktelenül használják a személyes adatainkat

A személyes adatok védelme kiemelten fontos lesz a következő időszakban. Cégek, vállalkozások akár tízmilliós bírságokat is fizethetnek, ha nem figyelnek a szabályok betartására. A Patent Csoport adatvédelmi szakértőjével, dr. Erős Lászlóval beszélgetünk a témáról.

 

Melyek a személyes adataink, és miért kell a védelmükkel foglalkozni?

 

 eros laci

Dr. Erős László, a Patent Csoport adatvédelemmel foglalkozó szakembere szerint sokat spórolhat az a cég, aki már most igénybe veszi az adatvédelmi tanácsadást.

 

A személyes adat bármely, természetes személlyel kapcsolatba hozható adat. Az adatokat azért kell védeni, mert azokból számos következtetés levonható. Ezekkel könnyen visszaélhetnek illetéktelenek. A személyes adatok védelmét 2011-től szigorú törvény szabályozza. Ez vonatkozik a magánszemélyekre és a gazdasági társaságokra is. Az adatvédelmi törvény egyértelműen védi a személyeket. Ne kerüljön senki kiszolgáltatott helyzetbe! Senki nem szeretné, ha a róla szóló személyes információk kikerülnének, mondjuk az internetre. Ezért kell az adatvédelem.
 
Személyes adatunkat sok helyen meg kell adni. bankok vagy nagyobb ipari vállalatok beléptető portái.Milyen célból használhatják őket?
 
Személyes adat kizárólag meghatározott célból kezelhető, mind az adatok felvételének, mind az adatok kezelésének tisztességesnek és törvényesnek kell lennie. Az adatokat igénylő helyeknek pedig pontos tájékoztatást kell adniuk arról, hogy ők mire, miként használják fel személyes adatainkat. Az ilyen szabályozás hiányát is bünteti a törvény. Nagyon sok helyen már adatvédelmi jogi szakértőket használnak, a Patent is ezért indította el adatvédelmi tanácsadását a cégek számára. Jobb, ha most megfizetnek egy adatvédelmi szakembert, mintha később milliós bírságot kellene fizetniük.
 
Mikor találkozhatunk mindennapjainkban személyes adatkezeléssel?
 
A mindennapi munkánk során szinte folyamatosan. Személyes adatainkat kezelik a munkahelyre történő belépéskor, egy munkahelyi beléptető vagy kamerarendszer üzemeltetésénél, vagy akár az okmányirodában, mindennapi ügyeink intézése során is. Nagyon fontos, hogy az adatokat szolgáltató is figyeljen arra, mire, mikor és ki kéri a személyes adatait. Ám még fontosabb, hogy az adatokkal foglalkozó cégek megfelelően járjanak el.  A törvény szerint járjanak el az adatokkal való foglalkozás során.
 
Honnan tudhatja egy cég, mi a törvényszerű? Ez egy viszonylag új terület a jogban.
 
Nem könnyű a cégvezetők helyzete. Most kell befektetniük az adatvédelembe. Tanácsadót kell alkalmazniuk. Olyan szakembert, végzett jogászt, aki ismeri a törvényt, tudja, miként lehet megfelelni a paragrafusoknak. Mi a Patentnál szívesen adunk tanácsot ezen a területen. Ügyfeleink közül sokan megértették, hogy az adatkezelés fontos terület. Aki erre most nem figyel, sok pénzt bukhat. Keressenek bennünket! A Patentnál az adatok védelmében is a biztonság minőségét képviseli.
 
Milyen alapon kezelik adatainkat, amikor magánszemélyként sokszor nem adunk engedélyt a kezelésére?
 
Személyes adat kizárólag akkor kezelhető, ha ahhoz az érintett hozzájárul, vagy ha az adat kezelését törvény írja elő. Adatkezelési probléma legtöbbször a magánszférában fordul elő, amikor a munkaadó nem tájékoztatja megfelelően a munkavállalót az adatkezeléssel kapcsolatos jogairól és kötelezettségeiről. Ráadásul sok helyen tapasztalható, nem készíti el és nem tartja be az adatkezelési szabályzatot. Ezenkívül napi problémát jelentenek az e-mail címünkre érkező kéretlen hírlevelek és a webáruházakból érkező megkeresések. Tudnunk kell, hogy személyes adatok kezelésére hivatott személynek szigorú szabályokat kell betartania.
 
Melyek ezek az adatvédelmi szabályok, melyeket, ha nem tart be a cég, milliói bánhatják?
 
Egyrészt az érintett személyt tájékoztatni kell az adatkezelés céljáról, jogalapjáról, az adatkezelő személyéről, de az adatkezelés időtartamáról is. Amennyiben ezek hiányoznak, nem jogszerűek, a feltárt adatvédelmi szabálytalanságokért a Nemzeti Adatvédelmi Hatóság akár húszmilliós bírságot is kiszabhat. Ezért javasoljuk a Patentnál ügyfeleinknek vagy leendő ügyfeleinknek, használják ki, hogy a megyében a Patent Csoportnál van egyedül a biztonsági cégek között adatvédelemmel foglalkozó jogász, aki ezen a területen speciális tudással rendelkezik. Mi tudunk segíteni!
 
Mit tehetünk, ha azt tapasztaljuk, hogy személyes adataink kezelésével visszaéltek?
   
Azt javaslom, hogy munkavállalóként forduljunk az adatkezelő adatvédelmi megbízottjához, ill. az adatok kezeléséért felelős személyhez megfelelő tájékoztatásért. Tekintsük át az adatainkat kezelő vállalkozás adatvédelmi tájékoztatóját, és szükség esetén kérjünk tanácsot adatvédelmi szakembertől. Súlyosabb esetben kérhetjük a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság hatóság vizsgálatát.
 
Munkaadóként mit tehetünk a szabályok betartása érdekében?
 
A törvénynek megfelelő adatvédelmi szabályzat elkészítése érdekében mindenképpen kérjük adatvédelmi szakember segítségét. Nem győzöm elégszer hangsúlyozni, ilyen szakember egyenlőre kevés van az országban. Ők nyilván pénzbe kerülnek, de ha egy adatkezelési hibát talál a hatóság, az nagyságrendekkel nagyobb kifizetést jelenthet a cégnek. Fontos tudni, hogy az adatok kezelése sok esetben bejelentésköteles, és az Adatvédelmi Hatóság által kiadott nyilvántartási szám feltüntetése nélkül az adatkezelés meg sem kezdhető. Véleményem szerint egy még megfelelő időben végrehajtott adatvédelmi audit milliós nagyságrendű bírság kiszabását előzheti meg.

A Patent a vagyonvédelmen túl az adatok védelménél is tud segíteni?
 
Igen. Magam erre a jogi szakirányra tettem a hangsúlyt. Jó kapcsolatokat ápolunk az adatok védelmét vizsgáló hivatallal. Naprakész információnk és tudásunk van. Cégek komplett adatvédelmi stratégiáját, szabályzatait tudjuk elkészíteni. Hívjanak! Segítünk.

forrás: http://www.kisalfold.hu